Pengiklanan

  60 peratus pemain FUFC warga Felda

  (Dikemaskini )

  Selepas dilanda kemelut kewangan sejak akhir tahun lepas, pasukan Felda United FC (FUFC) mengambil langkah proaktif dengan membariskan 60 peratus pemain muda warga Felda untuk musim 2019.

  Presiden FUFC, Anuar Malek, berkata pendekatan itu diambil bagi memastikan pasukan terbabit pulih daripada kemelut tersebut, selain memberikan peluang kepada anak-anak Felda membuktikan kemampuan mereka dalam bola sepak.

  "Untuk musim ini, skuad The Fighters itu membariskan lapan pemain yang merupakan warga Felda, manakala tujuh pemain naik menerusi program pembangunan Felda," katanya.

  Anuar yang juga Timbalan Pengarah Besar Pembangunan Komuniti Felda turut berjanji pihaknya akan menyelesaikan tunggakan gaji dan bonus kepada pegawai serta pemain musim lalu yang membantu FUFC muncul juara Liga Premier.

  Katanya pembayaran itu akan dibuat dalam masa dua bulan lagi.

  "Saya baharu 11 hari memegang jawatan (presiden) ini, kami sedang melihat penyelesaian masalah-masalah yang ada.

  "Kami telah berbincang dengan pengurusan tertinggi dan mereka dah bersetuju membantu kita menyelesaikan tunggakan itu secara berperingkat.

  "Buat masa ini kami sudah membayar gaji sebulan, tinggal baki dua bulan lagi dan kami akan berusaha untuk menyelesaikannya.

  "Ini merupakan kali pertama FUFC mengalami masalah tunggakan gaji," katanya pada sidang media selepas majlis memperkenalkan pemain import FUFC di Institut Semarak Bangi.

  Media sebelum ini melaporkan bekas ketua jurulatih pasukan itu, B Sathianathan, mahu membawa isu tunggakan gaji dan pembayaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ke FAM.

  B Sathianathan

  Anuar berkata pihaknya juga akan berbincang dengan FAM dan Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) untuk menangani isu itu secara profesional, selain seboleh-bolehnya tidak mahu geran pasukan itu dipotong untuk melangsaikan hutang tersebut.

  Selain mengekalkan tunggak pertahannya dari Brazil, Thiago Junio De Aquino, FUFC membawa masuk tiga pemain import baru bagi mengharungi saingan Liga Super musim ini.

  Mereka ialah pemain tengah, Jocinei Schad, 29, dari Brazil, penyerang dari Bahrain, Jaycee Jhon Okwunwanne, 34, serta pemain tengah yang turut boleh beraksi pada posisi penyerang, Kei Ikeda, 33, dari Jepun.

  Penjaga gol Norazlan Razali, Mohamad Hadin Azman, D Christie Jayaseelan dan S Chanturu - ketiga-tiganya pemain tengah - merupakan antara pemain berpengalaman dalam pasukan itu.

  Sementara itu, ketua jurulatih FUFC, Mohd Nizam Jamil, yakin anak buahnya mampu memberikan saingan kepada pasukan lain walaupun masih muda dan kurang pengalaman beraksi di saingan liga tertinggi itu.

  "Pemain-pemain ini perlu diberikan peluang untuk menunjukkan siapa mereka walaupun sekarang ini kita belum mengetahui kemampuan sebenar mereka.

  "Saya rasa mereka juga akan menunjukkan usaha yang lebih dan bermain dengan bersungguh-sungguh kerana sebagai warga Felda, mereka mempunyai ‘semangat kita punya’ dan mencintai pasukan," katanya.

  - Bernama

  Tukar kepada versi desktop untuk bacaan lebih baik.

  Tukar sekarang Tidak, terima kasih