malaysiakini logo
story-image
mk-logo
Berita
Disoal siasat kali keempat, Tei desak SPRM pulangkan perakam CCTV
Diterbitkan:  Dec 24, 2025 5:04 PM
Dikemaskini: 9:04 AM
ADS

Ahli perniagaan Albert Tei sekali lagi menggesa SUruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk memulangkan "perakam CCTV" yang didakwa diambil semasa serbuan pada 28 November di rumahnya, ketika dia ditangkap dan kemudiannya didakwa atas kesalahan rasuah.

Gesaan Tei hari ini susulan sesi keempat soal siasat polis mengenai dakwaannya bahawa pegawai SPRM semasa serbuan itu telah mengacukan pistol ke arahnya dan ahli keluarganya.

“Saya dimaklumkan oleh pegawai penyiasat kanan yang bertanggungjawab bahawa Bukit Aman telah mengemukakan beberapa soalan baru berkaitan siasatan kejadian yang didakwa itu.

“Saya ingin menekankan bahawa polis telah merakam kenyataan saya sebanyak empat kali, termasuk hari ini. Isteri, ibu mertua, dan seorang pembantu rumah asing saya—yang juga diancam dengan senjata api oleh pegawai SPRM—telah merakam kenyataan mereka minggu lepas,” kata Tei yang sebelum ini dipanggil ke balai polis daerah Sepang.

“Oleh itu, saya ingin bertanya kepada pihak polis di mana peranti rakaman CCTV itu berada pada masa ini, dan bila rakaman video serbuan pegawai SPRM di rumah kami akan didedahkan kepada umum?

“Saya menuntut agar pihak polis segera memulangkan perakam CCTV dan mendedahkan rakaman video serbuan itu supaya saya dan keluarga saya dapat menerima keadilan yang sewajarnya,” kata Tei.

Sebelum ini, Tei mengulangi gesaannya kepada pihak berkuasa untuk mendedahkan rakaman CCTV tersebut, selepas Ketua Polis Selangor Shazeli Kahar berkata polis tidak menemui bukti bahawa pegawai SPRM mengacukan pistol ke arah Tei dan isterinya, Lee Pei Rie, semasa serbuan itu.

Pada masa itu, Shazeli memetik penemuan awal polis selepas penyiasat merakam kenyataan daripada semua pegawai SPRM yang terlibat dalam operasi tersebut.

Tambahnya, polis juga telah memperoleh rakaman CCTV dari kediaman tersebut, serta rakaman perbualan telefon, yang telah diserahkan kepada unit forensik untuk pemeriksaan dan analisis lanjut.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki sejak itu menafikan bahawa pegawainya telah mengacukan pistol ke arah Tei dan isterinya.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen