Pengiklanan

Dr Mahathir dibenarkan pulang

(Dikemaskini )
Berita

Tun Dr Mahathir Mohamad telah dibenarkan pulang pagi ini selepas 47 hari dirawat di Institut Jantung Negara (IJN) setelah menjalani pembedahan kali kedua pintasan jantung pada 4 September lalu.

"Kami bersetuju untuk membenarkan Tun Dr Mahathir pulang kerana beliau telah pulih sepenuhnya," kata Tan Sri Dr Yahya Awang, yang mengetuai panel doktor yang melakukan pembedahan terhadap Dr Mahathir, kepada pemberita.

Beliau berkata dua jururawat IJN akan mengawasi Dr Mahathir di rumah dalam beberapa hari ini, demikian menurut laporan Bernama

Sementara itu, IJN dalam satu kenyataan berkata, keadaan kesihatan bekas perdana menteri itu menunjukkan kemajuan menggalakkan sepanjang proses pemulihan selepas pembedahan, sejak menjalani pembedahan kedua bagi membersihkan luka pada 22 September.

Dr Mahathir,yang kelihatan ceria dan melambaikan tangan kepada orang ramai yang berada di IJN, berjalan sendiri meninggalkan wadnya pada jam 10.20 pagi, dengan diiringi oleh isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Mohamed Ali, anak-anak beliau dan beberapa doktor ke kereta yang sedia menunggu.

Menurut IJN, Dr Mahathir dijadual meneruskan eksesais fisioterapinya di rumah dan akan menjalani pemeriksaan berkala di institut itu sepanjang proses pemulihan selepas pembedahan ini.

Rawatan susulan

Anaknya Datin Paduka Marina memberitahu pemberita di lobi IJN bahawa para doktor menasihatkan bapanya supaya berehat di rumah dan meneruskan program pemulihan dan rawatan susulan.

"Bapa saya gembira dapat pulang ke rumah. Beliau mahu berada dalam persekitaran yang berbeza dan mahu berehat," katanya sambil memberitahu bahawa keluarganya akan mengadakan majlis doa selamat tidak lama lagi.

Marina berkata Dr Mahathir mengucapkan terima kasih kepada kakitangan IJN yang merawat dan menjaga beliau selama berada di IJN,

Selain Dr Yahya, anggota lain dalam pasukan pembedahan itu ialah Ketua Pakar Bedah Jantung Klinik Mayo Prof Hartzell Schaff, Datuk Dr Rozali Wathooth, Datuk Dr Azhari Yakub, Datuk Dr Venugopal Balchand dan Dr Mohamed Ezani Mohd Taib.

Pasukan pakar biusnya yang diketuai Datuk Dr Mohamed Hassan Mohamed Ariff, turut dianggotai Dr Sharifah Suraya Syed Tahir, Datuk Dr Syed Abdul Aziz Syed Zain dan Dr Nor Azlina Abdul Jalil.

Tukar kepada versi desktop untuk bacaan lebih baik.

Tukar sekarang Tidak, terima kasih