malaysiakini logo
story-image
mk-logo
Berita
19 sekolah dikosongkan kerana ancaman bom palsu
Diterbitkan:  Nov 21, 2023 7:18 PM
Dikemaskini: 11:18 AM
ADS

Sembilan belas sekolah di seluruh Semenanjung Malaysia dikosongkan hari ini susulan ancaman bom palsu.

Menurut Ketua Polis Negara Razarudin Husain, ancaman bom itu diterima daripada dua akaun e-mel, yang mendorong polis dan Jabatan Bomba dan Penyelamat mengosongkan sekolah dan menjalankan kawalan keselamatan di premis itu.

"Namun, tiada sebarang ancaman yang dikesan. Dalam kes ini, siasatan mendapati e-mel ancaman adalah palsu dan tiada bukti kewujudan risiko bom di mana-mana sekolah seperti didakwa,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sekolah yang terjejas termasuk sekolah kerajaan di bawah Kementerian Pendidikan, sekolah antarabangsa dan sekolah swasta. Tujuh insiden dilaporkan di Selangor, lima di Kuala Lumpur, tiga di Johor, dua di Pulau Pinang, satu di Perak, dan satu di Negeri Sembilan.

"Siasatan menunjukkan kedua-dua alamat e-mel yang digunakan bagi menghantar ancaman, baru dicipta dan tidak pernah digunakan di mana-mana servis internet.

"Kandungan asal e-mel ancaman adalah dalam bahasa Malaysia menggunakan aplikasi penterjemah. Kandungan e-mel yang sama dikesan turut pernah dihantar ke 70 buah sekolah di Jamaica pada 12 Nov 2023, juga melalui penyedia perkhidmatan e-mel yang sama.

"Siasatan turut menjurus sama ada insiden di Malaysia, mempunyai kaitan dengan kejadian di Jamaica yang dipercayai didalangi seorang individu bermasalah yang mungkin pernah mengalami penderaan ketika zaman kanak-kanak dan kurang perhatian, namun mempunyai kepakaran dalam bidang perisian komputer untuk melindungi identitinya," katanya.

Razarudin berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 507 Kanun Keseksaan kerana ugutan jenayah melalui komunikasi tanpa nama, dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana menyalahgunakan kemudahan rangkaian.

"Polis memandang serius sebarang bentuk ancaman bom dan akan mengambil tindakan segera bagi menyiasat sebarang bentuk ancaman tanpa gagal.

"Polis yakin dan memberi kepastian bahawa tahap keselamatan pelajar serta gur-guru adalah terjamin di seluruh negara," tambahnya.

Lihat Komen