malaysiakini logo
story-image
mk-logo
Berita
CEO Swatch: PM salah maklumat, tiada perkataan LGBT pada dail jam
Diterbitkan:  May 27, 2023 8:45 AM
Dikemaskini: 12:45 AM
ADS

Tiada rujukan kepada komuniti LGBT pada dail jam tangan yang dirampas oleh pihak berkuasa Malaysia, kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Swatch Nick Hayek.

Dia memberitahu Malay Mail bahawa Perdana Menteri Anwar Ibrahim "tersalah maklumat" mengenai perkara itu.

“Perdana menteri menyatakan dalam temu bual baru-baru ini bahawa koleksi terbaru jam tangan berwarna-warni Swatch termasuk huruf LGBT pada dail. Rupa-rupanya, dia tersalah maklumat.

“Swatch tidak memasukkan sebarang rujukan kepada komuniti LGBT pada dail Pride Collection tahun ini.

"Jam tangan berwarna-warni ini termasuk makna setiap warna 'pride' (kehidupan, penyembuhan, cahaya matahari, alam semula jadi, keharmonian, semangat) pada jarum minit dan dua gelung yang membentuk pelangi," katanya.

Pada Khamis, Anwar berkata jam tangan itu dirampas oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) kerana mempunyai perkataan LGBT.

Bagaimanapun, Anwar mengakui bahawa dia tidak mempunyai semua butiran dan KDN akan mengeluarkan penjelasan.

Jam tangan itu dirampas dari kedai Swatch pada 13 Mei dan 14 Mei, didakwa melanggar Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (PPPA).

Sementara itu, kumpulan hak asasi manusia Artikel 19 menggesa Putrajaya memansuhkan atau memperbaharui PPPA berikutan rampasan jam tangan itu kerana undang-undang itu memberi kuasa menyeluruh kepada menteri dalam negeri dan membenarkan penggunaan sewenang-wenangnya.

Dalam hal ini, Article 19 berhujah bahawa PPPA telah membenarkan kebebasan bersuara disekat dan undang-undang itu boleh disalahgunakan untuk mengawal tingkah laku.

“Serbuan Swatch adalah amaran jelas untuk menakut-nakutkan orang LGBT supaya bersembunyi, daripada kerajaan yang diancam oleh tanggapan 'pride' dalam pelbagai jantina, identiti dan orientasi seksual.

“Serbuan itu sekali lagi menyumbang kepada permusuhan dan diskriminasi sedia ada terhadap golongan LGBTQ+, yang sudah berasa tidak selamat dan berisiko.

“Kesaksamaan mestilah untuk semua tanpa mengira jantina atau orientasi seksual seperti yang dijamin di bawah Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan Malaysia,” kata Article 19.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen