malaysiakini logo
story-image
mk-logo
Berita
Sukan bersentuhan antara kelonggaran baru
Diterbitkan:  Sep 15, 2021 12:26 PM
Dikemaskini: 1:33 PM
ADS

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan beberapa aktiviti baru yang akan dibenarkan berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 negara.

Antara lain, pelbagai kemudahan penjagaan anak akan dibenarkan untuk menampung anak-anak kepada ibu bapa yang bekerja, dengan syarat pengusaha dan pekerjanya telah diberi vaksin sepenuhnya.

Di samping itu, sukan bersentuhan akan dibenarkan di kemudahan sukan dalaman dan luar di negeri-negeri di bawah Fasa 2 dan Fasa 3 Pelan Pemulihan Negara (PPN), dengan syarat kemudahan ini dipantau oleh kakitangan dan peserta sudah divaksin sepenuhnya.

Namun, ketika SOP dilonggarkan secara beransur-ansur, perdana menteri mengatakan dia menyedari bahawa sesetengah orang mula mengabaikan pematuhan SOP mereka sama sekali.

"Sehubungan itu saya berharap rakyat terus patuh pada SOP untuk memutuskan rantaian jangkitan Covid-19.

"Kesediaan kerajaan membenarkan lebih banyak kelonggaran tidak bermakna kita sudah boleh mengabaikan langkah-langkah keselamatan yang diamalkan selama lebih setahun ini.

"Justeru, saya berharap kelonggaran-kelonggaran yang diberikan ini dapat dimanfaatkan oleh rakyat dengan penuh disiplin dan rasa tanggungjawab.

"Patuhilah setiap SOP yang ditetapkan, pakai pelitup separuh muka, amalkan penjarakan fizikal dan sentiasa menjaga kebersihan diri. Pihak penguatkuasa akan sentiasa memantau dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas sekiranya didapati ada pihak yang melanggar garis panduan yang telah ditetapkan," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Sebagai tambahan, Terengganu akan beralih ke Fasa 3 PPN pada hari Jumaat. SOP di negeri itu akan sama dengan negeri Fasa 3 yang lain.

Untuk rekod, senarai negeri dan wilayah mengikut status fasa PPN ketika ini adalah seperti berikut:

Fasa 1: Kedah dan Johor.

Fasa 2: Kelantan, Terengganu (hingga Jumaat), Pahang, Perak, Pulau Pinang, Sabah, Melaka, Selangor, Kuala Lumpur, dan Putrajaya.

Fasa 3: Perlis, Sarawak, dan Negeri Sembilan.

Berikut beberapa sorotan kelonggaran baru yang diumumkan dan kenyataan penuh Ismail:

- Pengoperasian Institut Latihan Sektor Pengangkutan Udara dan Darat dibenarkan.

- Tabika, Taska, Tadika, Pusat Jagaan Harian Serta Pusat Perkembangan Minda dibenarkan beroperasi bagi anak-anak yang ibu bapanya bekerja. Operator dan pekerja di pusat–pusat ini perlu menerima vaksinasi lengkap sebelum dibenarkan beroperasi.

- Kebenaran aktiviti kolam memancing dalam tempoh PPN dengan mematuhi syarat vaksinasi lengkap berdasarkan ketetapan masa tertentu.

- Aktiviti sukan dan rekreasi bersentuhan fizikal melibatkan pengoperasian fasiliti sukan dan rekreasi terbuka (outdoor) dan tertutup (indoor) dibenarkan kepada individu telah lengkap vaksin (secara tempahan, sanitasi, penjadualan penggunaan dan pemantauan rapi)

- Aktiviti sukan dan rekreasi berpasukan yang melibatkan sentuhan fizikal (seperti bola sepak, bola tampar, takraw dan lain-lain) dibenarkan mengikut kapasiti penuh sukan tersebut terhad bagi individu yang telah lengkap vaksin sahaja dan dilakukan di premis yang mempunyai kawalan penyeliaan sepenuhnya.

- Aktiviti kecergasan individu seperti senamrobik, zumba dan seumpamanya yang dilakukan secara berkumpulan di kawasan/premis yang sama dengan mematuhi 50% kapasiti atau tidak melebihi 50 orang (mana-mana yang lebih rendah) bagi individu yang lengkap divaksin, dengan seliaan jurulatih/instruktur dibenarkan.

- Aktiviti ziarah kubur Islam dibenarkan dengan mengikut ketetapan pihak Berkuasa Agama Negeri. Aktiviti ziarah kubur selain Islam juga dibenarkan dengan mengikut ketetapan Kementerian Perpaduan Negara (KPN).

- Kapal persiaran dibenarkan dibuka dengan 50 peratus kapasiti – semua anak kapal dan penumpang mesti lengkap divaksin.

Perdana menteri juga mengumumkan beberapa kelonggaran untuk sektor ekonomi yang akan berkuat kuasa pada 17 September, termasuk membenarkan pertemuan tatap muka di negeri Fasa 2, 3, dan 4 negeri dengan syarat bahawa semua peserta telah diberi vaksin sepenuhnya.

Pejabat sektor swasta di Fasa 2 dibenarkan beroperasi dengan 60 peratus pekerja di lokasi dengan 40 peratus telah diberi vaksin sepenuhnya, 80 peratus kapasiti jika 60 peratus diberi vaksin sepenuhnya, dan kapasiti penuh jika 80 peratus sudah diberi vaksin sepenuhnya.

Di samping itu, pengangkutan untuk pekerja yang diberi vaksin sepenuhnya di negeri Fasa 2 dibenarkan beroperasi pada 100 peratus kapasiti kenderaan.

 

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen