malaysiakini logo
story-image
mk-logo
Berita
'Jangan tangguh dapatkan bantuan perubatan jika perlu oksigen tambahan'
Diterbitkan:  Sep 15, 2021 12:13 PM
Dikemaskini: 12:13 PM
ADS

Pesakit Covid-19 yang dalam keadaan serius sehingga memerlukan oksigen tambahan tidak boleh menangguhkan untuk mendapatkan bantuan perubatan, kata Dr Boo Cheng Hau.

Dalam catatan di Facebook hari ini, dia berkongsi kes pesakit Covid-19 berusia 46 tahun yang imbasan sinar-x pada dada menunjukkan kerosakan yang serupa dialami pesakit Tahap 4 Covid-19.

Dia mengatakan bahawa pesakit telah menggunakan oksigen tambahan di rumah tanpa pengawasan perubatan.

Ia menyebabkan ketepuan oksigen darahnya (SpO2) pada 94 peratus selama empat hari, dan pesakit hanya mendapatkan bantuan perubatan apabila tahap SpO2nya turun lebih rendah menjadi 88 peratus.

"Persoalannya ialah apakah bekalan oksigen harus diberikan tanpa pengawasan perubatan yang benar-benar membuat pesakit hipoksia 'lebih bahagia' di rumah dan menunda kemasukan ke hospital yang diperlukan ketika keadaannya benar-benar merosot.

"Sasaran kita adalah agar tiada kes mati sebelum tiba di hospital (BID). Sebarang kes BID menunjukkan kelemahan sistem kesihatan untuk mengatasi wabak tersebut. Tidak boleh dibanggakan.

"Mana-mana pesakit Covid-19 yang memerlukan bekalan oksigen dianggap sekurang-kurangnya Tahap 4 dan memerlukan rawatan segera di hospital untuk mencegah BID," kata Boo, ahli jawatankuasa DAP Johor dan merupakan seorang doktor.

Untuk rekod, bacaan SpO2 normal antara 95 dan 100 peratus. Pihak Berkuasa Peranti Perubatan menasihatkan menggunakan oksimeter nadi yang berdaftar dengan pihak berkuasa untuk memastikan ketepatan peranti.

Di bawah garis panduan Kementerian Kesihatan untuk doktor swasta yang melakukan pemantauan di rumah pesakit Covid-19 yang mengalami gejala ringan, pesakit tersebut dirujuk untuk dimasukkan ke kemudahan kuarantin atau hospital jika keadaan pesakit semakin buruk dan mereka menunjukkan tanda-tanda amaran tertentu.

Tanda-tanda ini merangkumi kesukaran bernafas ketika melakukan aktiviti fizikal, kadar pernafasan cepat di atas 25 nafas seminit, atau SpO2 kurang dari 95 peratus semasa menghirup udara bilik.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen