malaysiakini logo
story-image
mk-logo
Berita
'Apa jadi pada 5 juta vaksin dari Eropah?'
Diterbitkan:  Jun 23, 2021 2:39 PM
Dikemaskini: 6:39 AM
ADS

Menteri Khairy Jamaluddin digesa menjelaskan status lima juta dos vaksin yang didakwa Eropah telah dihantar ke Malaysia.

Dalam satu kenyataan hari ini, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata penjelasan ini diperlukan kerana duta Kesatuan Eropah (EU), Michalis Rokas telah menafikan tuduhan Khairy bahawa EU membolot vaksin Covid-19.

"Sekiranya EU tidak membolot vaksin seperti yang didakwa oleh Khairy, ini menimbulkan pertanyaan penting mengenai apa yang terjadi pada 5 juta dos itu dan bagaimana ia diagihkan dan digunakan untuk rakyat Malaysia," kata Lim.

Semalam, Rokas mengatakan angka pada 15 Jun menunjukkan bahawa 4.87 juta dos vaksin Pfizer-BioNTech dan 560,000 dos vaksin AstraZeneca telah dihantar ke Malaysia, melalui skim Covax.

Proses kelulusan, kata Rokas, memakan masa paling lama tiga hari.

Rokas menanggapi tuduhan oleh Khairy bahawa bekalan vaksin Malaysia dari Eropah ditangguhkan, sementara negara-negara seperti UK mempunyai cukup vaksin untuk disuntik kepada penduduknya beberapa kali.

Pada 21 Jun, 18.73 peratus daripada sekitar 23.41 juta orang dewasa di negara ini telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid-19. Putrajaya berhasrat untuk memvaksinasi 80 peratus penduduk akhir tahun ini.

Lim berkata, Putrajaya tidak harus menyalahkan pihak lain kerana program vaksinasi yang perlahan dan sebaliknya mengakui kelemahan dalam proses pemerolehan.

"Dan yang paling baru disalahkan adalah EU yang kemudian menafikan dengan fakta dan angka bahawa tuduhan itu tidak berasas.

"Sekiranya ini adalah yang terbaik yang dapat dilakukan oleh PN, maka ada sebab untuk hilangnya keyakinan dan defisit kepercayaan masyarakat," kata Lim.

TAMAT


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen