malaysiakini logo
story-image

Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) hari ini kembali ke mahkamah dalam usaha mereka untuk didaftarkan sebagai pertubuhan politik yang sah.

Kali ini, mereka menyasarkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang didakwa gagal membuat keputusan mengenai rayuan Pejuang untuk didaftarkan.

Permohonan untuk semakan kehakiman itu dibuat di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Sebelum ini Malaysiakini melaporkan Pejuang akan kembali ke mahkamah jika menteri dalam negeri tidak memberi sebarang respons berhubung rayuan mereka. 

Pejuang juga pernah ke mahkamah bagi memohon semakan kehakiman untuk memaksa Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) membuat keputusan berhubung status pendaftaran parti itu. 

Bagaimanapun, Pejuang menarik balik tindakan undang-undang berkenaan setelah menerima keputusan ROS yang jelas menolak pendaftaran parti itu pada 6 Jan lalu.

Pejuang merupakan parti serpihan Bersatu yang diterajui bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad bersama beberapa bekas pemimpin parti berkenaan.

[Baca berita penuh]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lihat Komen