BERITA

'Kes baru Covid-19 di Kota Kinabalu dijangka naik mendadak'

Bernama

21 Nov 2020, 3:14 petang

Dikemaskini 8 hari lepas

A
+
A
-

Kes baru Covid-19 di Kota Kinabalu dijangka naik mendadak apabila keputusan ujian saringan di Penempatan Telipok dan Kampung Numbak di sana diperoleh dalam masa terdekat, kata Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Masidi Manjun.

Masidi yang juga jurucakap rasmi Covid-19 Kerajaan Negeri Sabah berkata Jabatan Kesihatan Negeri Sabah masih membuat saringan Covid-19 di dua kawasan yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) itu yang mempunyai penduduk padat sekitar 21,000 orang.

"Kota Kinabalu mencatat kes baru tertinggi Covid-19 hari ini dengan 109 kes daripada keseluruhan 346 kes seluruh negeri.

Sebanyak 36.71 peratus atau 127 kes baru dari Kota Kinabalu, Lahad Datu, Sandakan dan Kudat yang berpunca dari saringan dibuat ke atas kontak rapat," katanya menerusi satu kenyataan malam ini.

Masidi berkata jumlah katil untuk merawat pesakit Covid-19 di negeri itu masih mencukupi kerana hanya 36.09 peratus daripada keseluruhan 6,576 katil digunakan.

"Jumlah kapasiti katil di Hospital Covid-19 adalah sebanyak 1,007 katil, sementara di Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko adalah sebanyak 5,569 katil," katanya.

-Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Komen