BERITA

Kes harian Covid-19 dijangka terus meningkat - Noor Hisham

18 Okt 2020, 9:59 pagi

Dikemaskini 12 hari lepas

A
+
A
-

Kes harian Covid-19 dijangka meningkat berdasarkan Kadar Nilai Kebolehjangkitan (RO) pada masa ini, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Bagaimanapun Noor Hisham berkata, peningkatan wabak berkenaan dijangka tidak akan berlaku secara mendadak.

Tambah beliau, nilai RO juga telah menurun kepada 1.5 berbanding permulaan gelombang ketiga pada 20 Sept iaitu 2.2.

"Ini bermakna setakat ini usaha yang dijalankan telah dapat mengelakkan daripada peningkatan kes secara mendadak seperti dalam graf unjuran.

"Meskipun begitu, jika dilihat pada carta iaitu jumlah kes positif Covid-19 yang dilaporkan setiap hari, didapati ia masih mengikuti garisan unjuran nilai R = 1.5.

"Oleh itu, boleh dijangkakan kes harian Covid-19 masih akan meningkat tetapi bukanlah secara mendadak," katanya dalam satu kenyataan.

Nilai RO merujuk kebolehjangkitan sesuatu virus pada permulaan sesuatu wabak di dalam masyarakat, iaitu secara puratanya berapa ramai individu yang boleh dijangkiti oleh kes positif atau hos virus tersebut.

"Misalnya, jika nilai R adalah 4, ini bermakna setiap seorang kes positif boleh menyebarkan penyakit ini kepada 4 orang yang lain dalam satu tempoh kebolehjangkitan.

"Rantaian penularan ini akan berterusan secara mendadak jika tiada usaha dijalankan untuk menghentikannya," kata Noor Hisham.

Pada permulaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac 2020, nilai Ro ketika itu adalah 3.5.

Nilai R ini berjaya diturunkan sehingga 0.3, iaitu susulan impak positif tindakan yang diambil kerajaan serta pematuhan rakyat kepada SOP yang diperkenalkan.

Bagaimanapun, Malaysia mulai mencatat semula nilai R yang tinggi pada 7 Sept 2020 iaitu 1.7 susulan situasi peningkatan kes Covid-19 di Kedah dan Sabah.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Komen