malaysiakini logo
story-image
mk-logo
Berita
Dari kerusi MB ke lembaga nanas: Sahruddin dilantik terajui LPNM
Diterbitkan:  May 31, 2020 2:05 PM
Dikemaskini: 2:32 PM

Bekas menteri besar Johor, Sahruddin Jamal dilantik sebagai pengerusi Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM) yang baru.

LPNM, dalam kiriman di Facebook, mengucapkan tahniah kepada Sahruddin atas pelantikan tersebut.

"Ucapan setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada Sahruddin atas pelantikan sebagai pengerusi LPNM yang baru," kata kenyataan itu.

Sahruddin merupakan menteri besar Johor yang paling singkat berkhidmat setelah kerajaan Johor pimpinan Pakatan Harapan (PH) tumbang pada Februari lalu.

PH tumbang setelah Bersatu menarik diri daripada gabungan itu untuk membentuk kerajaan gabungan baru dengan BN dan PAS.

Walaupun Sahruddin adalah wakil rakyat Bersatu di Bukit Kepong, dia harus meletak jawatan sebagai menteri besar kerana partinya telah bersetuju untuk menyerahkan jawatan tertinggi itu kepada Umno.

Sahruddin menjadi menteri besar pada 14 April tahun lalu setelah pendahulunya Osman Sapian, yang juga dari Bersatu, memutuskan hubungan dengan pemimpin pusat.

Adun Benut Umno, Hasni Mohammad mengangkat sumpah sebagai menteri besar Johor yang baru pada 28 Februari.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen