BERITA

Covid-19: Menara Maybank jalankan kerja pembersihan

Bernama

8 Mar 2020, 10:04 am

Dikemaskini setahun lepas

A
+
A
-

Maybank memberi jaminan tiada gangguan kepada mana-mana perkhidmatannya di Menara Maybank, Jalan Tun Perak, di Kuala Lumpur kerana pihak bank telah mengambil semua langkah perlu selepas seorang pekerjanya positif Covid-19.

Dalam satu kenyataan kepada Bernama, bank itu memaklumkan bahawa pekerja tersebut kini sedang menerima rawatan di hospital kerajaan.

Pekerja berkenaan menjalani kuarantin di rumah sejak 1 Mac, pada hari yang sama bank dimaklumkan bahawa ahli keluarga pekerja tersebut diuji untuk virus itu dan kemudiannya disahkan positif.

"Langkah-langkah kuarantin di rumah berkenaan mengikut garis panduan keselamatan dan kesihatan bank berhubung Covid-19," menurut bank itu.

Sebagai langkah berjaga-jaga, Maybank telah melaksanakan kerja pembersihan menyeluruh di tingkat terjejas di bangunan itu dan kemudahan umum lain, mengikut garis panduan keselamatan dan kesihatan.

Pengesanan kontak terperinci juga telah dijalankan untuk mengenal pasti serta memaklumkan mereka yang mempunyai hubungan langsung dengan pekerja tersebut, dan mereka telah menjalani kuarantin di rumah selain pemeriksaan perubatan.

Jurucakap Maybank berkata selain daripada membersihkan pejabat secara rutin, semua pekerja yang berdepan pelanggan telah diberikan peralatan perlindungan diri.

Cecair pembasmi kuman bagi tangan disediakan untuk kegunaan kakitangan dan pemeriksaan suhu badan juga dilakukan setiap hari dalam usaha memastikan kesejahteraan kakitangan dan pelanggan bank.

"Kami akan terus melaksanakan langkah-langkah sewajarnya selagi diperlukan kerana keselamatan para pelanggan dan kakitangan menjadi keutamaan kami," katanya.

- Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Komen