BERITA

Polis sokong hukuman berat terhadap pemandu mabuk

31 Jan 2020, 6:35 am

Dikemaskini setahun lepas

A
+
A
-

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyokong keputusan Kabinet untuk meminda undang-undang bagi mengenakan hukuman yang lebih berat terhadap kesalahan memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah serta secara berbahaya.

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata PDRM berpendirian hukuman sedia ada perlu dipertingkatkan.

“Saya sokong sepenuhnya (hukuman berat). Sekiranya tidak tangani perbuatan yang menyalahi undang-undang dan tidak bertanggungjawab ini, lebih ramai akan menjadi mangsa, “ katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai perkara itu.

Abdul Hamid berkata demikian ketika ditemui selepas majlis perbarisan tamat latihan asas pegawai dan pembantu keselamatan penerbangan (polis bantuan Malaysia Airports Holdings Berhad) di Kompleks Bunga Raya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur hari ini.

Pada Rabu, Kabinet bersetuju untuk meminda undang-undang sedia ada berkaitan kesalahan memandu kenderaan dalam keadaan mabuk, di bawah pengaruh dadah serta secara berbahaya.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook dilaporkan berkata tiga seksyen di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu Seksyen 41, 44 dan 45 akan dikaji semula bagi memperketatkan undang-undang sedia ada dengan hukuman yang lebih berat.

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Abdul Hamid berkata melihat kepada perkembangan di seluruh dunia termasuk Amerika Syarikat dan negara barat lain, isu memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah begitu serius ditangani oleh pihak berkuasa asing.

“Kenapa tidak kita (Malaysia) juga ambil pendekatan yang sama,” katanya.

- Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Komen