BERITA

KPKT sedia tempat khas merokok tahun depan

22 12月 2019, 10:05 上午

Dikemaskini setahun lepas

A
+
A
-

Susulan penguatkuasaan larangan merokok di kedai makan pada 1 Januari ini, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan menyediakan tempat khas merokok.

Menterinya Zuraida Kamaruddin berkata, pihaknya akan meminta pihak berkuasa tempatan (PBT) di seluruh negara untuk menyediakan kawasan merokok itu di kawasan yang sesuai.

"Perancangan ini akan dilaksana secara berperingkat pada tahun depan di PBT yang terplih (terlebih dulu)," kata Zuraida dalam kenyataan, hari ini.

Larangan merokok di premis makanan bermula pada 1 Januari tahun ini tetapi Kementerian Kesihatan memberikan "tempoh penguatkuasaan pendidikan" sehingga akhir tahun ini.

Pada 20 Disember lalu, Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye tempoh itu tidak akan dilanjutkan dan penguatkuasaan akan bermula pada 1 Januari ini.

Katanya, sejumlah 5,000 pegawai kesihatan akan menjalankan pemeriksaan dan mengenakan denda sebanyak RM250 kepada perokok yang mengingkari peraturan itu.

Dalam pada itu, Zuraida turut memaklumkan beliau telah melawat kawasan khas merokok yang disediakan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) yang berjarak tiga meteri dari tempat makan awam.

"Ia mematuhi arahan ditetapkan Kementerian Kesihatan," katanya.

Katanya lagi, pihaknya juga akan meminta PBT menguatkuasakan Undang-Undang Kecil Larangan Pembuangan Sampah kepada perokok yang membuang puntung rokok secara merata-rata.

"Kami berharap para perokok memberi kerjasama agar bersama-sama menjaga kebersihan persekitaran," katanya lagi.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.