BERITA

Jerebu: 6 kawasan di Selangor IPU udara tak sihat pagi ini

11 Sep 2019, 2:38 am

Dikemaskini setahun lepas

A
+
A
-

Bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di enam kawasan di Selangor menunjukkan tahap tidak sihat setakat pukul 7 pagi ini.

Menurut laman web Jabatan Alam Sekitar, bacaan IPU di Shah Alam adalah 133, Klang (121), Banting (120), Johan Setia, Klang (158), Petaling Jaya (135) dan Kuala Selangor (106).

Bacaan IPU antara 0 dan 50 dikategori sebagai baik, 51 hingga 100 (sederhana), 101 ke 200 (tidak sihat), 201 hingga 300 (sangat tidak sihat) dan 300 ke atas (bahaya).

Jabatan Kesihatan Selangor semalam menasihatkan orang ramai supaya mengambil langkah-langkah pencegahan bagi mengurangkan kesan kesihatan akibat keadaan berjerebu yang sedang melanda negeri itu kini.

Antara langkah pencegahan yang disyorkan adalah memastikan udara di dalam rumah atau bangunan sentiasa bersih dengan menghindarkan pencemaran asap rokok; menutup tingkap bagi mengelakkan asap jerebu memasuki rumah atau bangunan, mengurangkan aktiviti fizikal di luar rumah, serta minum air kosong sekurang-kurangnya lapan gelas sehari.

Orang ramai boleh merujuk laman web http://apims.doe.gov.my untuk mengetahui tahap IPU terkini.

- Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.