Pengiklanan

  Perarakan libatkan LGBT tak bercanggah perlembagaan - Hanipa

  (Dikemaskini )
  Berita

  Perarakan Hari Wanita pada 9 Mac lalu, yang mencuri perhatian kerana disertai aktivis lesbian, gay, biseksual, transgender (LGBT) tidak bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan, kata Timbalan Menteri Undang-undang Mohamed Hanipa Maidin.

  “Perarakan yang melibatkan sekumpulan LGBT semasa Himpunan Hari Wanita ini tidak bercanggah dengan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan dan subseksyen 9(1) Akta Perhimpunan Aman 2012,” kata Hanpa dalam jawapan parlimennya, semalam.

  Perkara 10 merujuk kepada semua warganegara berhak untuk berhimpun secara aman dan tanpa senjata.

  Hanipa berkata demikian bagi menjawab soalan dari Anggota Parlimen Rantau Panjang Siti Zailah Mohd Yusoff yang bertanya mengapa penganjuran perhimpunan tersebut tiada tindakan selanjutnya dan dihentikan.

  Sedangkan katanya, perhimpunan itu melibatkan LGBT yang bercanggah dengan Islam dan Perlembagaan Persekutuan.

  Mengulas lanjut, Hanipa berkata kerajaan telah melakukan hal tersebut dan siasatan polis mendapati penganjur telah menghantar notis 10 hari sebelum perarakan, sesuai dengan fasal 9 (1) ) Akta Perhimpunan Aman.

  “Sekiranya pun benar dakwaan YB bahawa apa yang dilakukan bercanggah dengan Islam, pihak Peguam Negara tidak mempunyai apa- apa kuasa di bawah mana-mana undang-undang yang sedia ada untuk mendakwa apa-apa perbuatan yang dikatakan bercanggah dengan Islam,” kata Hanipa.

  Pada 9 Mac lalu beberapa kumpulan wanita menganjurkan perarakan sempena Hari Wanita Antarabangsa.

  Bagaimanapun kehadiran aktivis LGBT dan tuntutan yang disuarakan mereka mendapat kecaman pelbagai pihak, termasuk dalam kalangan ahli politik kerajaan serta pembangkang.

  Tukar kepada versi desktop untuk bacaan lebih baik.

  Tukar sekarang Tidak, terima kasih