BERITA

Agong 'kejutkan' Mahathir

11 Jul 2019, 9:58 pagi

Dikemaskini 2 tahun lepas

A
+
A
-

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad mendapat kejutan sambutan hari lahirnya yang istimewa daripada Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong di Istana negara hari ini.

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan melakukan kejutan itu selepas istiadat rasmi pengurniaan darjah kebesaran.

"Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong membuat kejutan sempena ulang tahun kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali. 

"Kejutan ini dibuat selepas selesai istiadat rasmi persembahan Darjah Kebesaran Persekutuan, Darjah Yang Maha Utama Kerabat Di-Raja Malaysia (DKM) dan Darjah Utama Seri Mahkota Negara," kata suatu kenyataan Istana Negara di Instagram.

Melalui video yang disertakan pada hantaran Instagram itu, perdana menteri dihiburkan dengan nyanyian lagu selamat hari lahir daripada kakitangan istana yang masuk ke dalam ruang istana sambil membawa kek berbentuk piano dan pulut kuning.

Menurut sumber Pejabat Perdana Menteri (PMO) di atas kek itu kelihatan cenderahati sebuah buku berjudul "A Street Cat Named Bob".

Buku nukilan James Bowen itu berdasarkan kisah sebenar persahabatan antara seorang pemuzik gelandangan di jalanan kota London bersama kucing yang dibelanya yang membantunya kembali membina semula kehidupannya selepas terjebak dalam gejala penagihan dadah.

Dr Mahathir ketika sambutan perayaan Krismas tahun lalu membuat hantaran mengenai "A Street Cat Named Bob" yang disifatkan sebagai bacaaan kegemaran beliau.

"Saya tidak sempat untuk membaca buat sementara waktu ini. ‘A Street Cat Named Bob’ - salah satu buku kegemaran saya," tulis Dr Mahathir pada kapsyen dua gambar yang dimuat naik oleh beliau di Facebook pada 25 Disember 2018.


Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Komen