BERITA

'Orang Asli kena jangkitan penyakit tiada kaitan pencemaran air'

12 Jun 2019, 8:42 pagi

Dikemaskini setahun lepas

A
+
A
-

Penularan jangkitan radang paru-paru dalam kalangan masyarakat orang Asli suku Batek di Kampung Kuala Koh, Gua Musang, disahkan tiada kaitan dengan isu pencemaran air atau aktiviti pembalakan, kata Timbalan Menteri Besar Kelantan, Mohd Amar Nik Abdullah.

Beliau berkata perkara itu disahkan oleh beberapa agensi kerajaan seperti Jabatan Kesihatan dan Unit Bahan Berbahaya (HAZMAT) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Ini memberi kelegaan kepada kerajaan negeri kerana sebelum ini macam-macam tohmahan dilemparkan kepada kerajaan negeri yang dikaitkan dengan isu Orang Asli di Gua Musang, kata beliau.

"Malah, Menteri Kesihatan (Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad) sendiri menjelaskan bahawa isu Orang Asli di perkampungan itu tiada sangkut paut dengan pencemaran air atau perlombongan seperti didakwa sebelum ini," katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Exco di Kompleks Kota Darul Naim di Kota Bahru, hari ini.

Dalam pada itu, Mohd Amar berkata kerajaan negeri melalui syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) terus menghantar bekalan air bersih ke penempatan Orang Asli di Kuala Koh walaupun air di kawasan berkenaan disahkan selamat untuk digunakan.

"Kita juga difahamkan terdapat telaga tiub dibina di kawasan itu. Bila disahkan air di kawasan itu selamat digunakan, masyarakat Orang Asli di situ juga boleh menggunakan kemudahan itu," katanya.

Mengenai aktiviti perlombongan haram yang didakwa sesetengah pihak berlaku di kawasan itu, beliau berkata Gua Musang kaya dengan pelbagai sumber galian namun kerajaan negeri mempunyai kawalan tertentu untuk sebarang aktiviti perlombongan.

Beliau turut difahamkan bahawa sebuah kawasan perlombongan yang terletak di Kuala Koh juga beroperasi secara berlesen.

Beliau enggan mengulas lanjut namun meminta pihak media mendapatkan maklumat lebih jelas daripada Pejabat Tanah dan Galian (PTG) negeri.

Kementerian Kesihatan mengesahkan dua daripada 14 kematian yang melibatkan Orang Asli suku Batek di Kuala Koh dalam tempoh sebulan lepas berpunca daripada radang paru-paru, namun punca sebenar kematian akan diketahui hanya setelah beberapa ujian yang dilakukan selesai dalam masa terdekat.

Masalah kesihatan yang melanda penempatan Orang Asli Suku Batek itu menyaksikan seramai 99 penduduk dirawat dengan empat daripadanya ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Krai dan Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) di Kelantan.

- Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.