malaysiakini logo
story-image
mk-logo
Berita
‘Tiga dalam saman lucut hak berkaitan 1MDB telah larikan diri’
Diterbitkan:  May 30, 2019 6:26 PM
Dikemaskini: May 31, 2019 8:00 AM
ADS

Nota editor: Sebelum ini laporan ini secara silap menyebut dua nama individu yang hilang. Kemas kini telah dibuat dengan menukarkannya dengan mana yang betul (Kee Kok Thiam and Tan Vern Tact).

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini dimaklumkan bahawa tiga daripada 18 individu yang dinamakan dalam saman pelucuthakan Putrajaya berhubung harta dan barangan berharga yang dikaitkan dengan 1MDB telah "melarikan diri".

Timbalan Pendakwa Raya Fatnin Yusof memberitahu hakim Mohamed Zaini Mazlan bahawa pihak pendakwaan akan memohon perbicaraan diteruskan tanpa Geh Choh Hun, Kee Kok Thiam, Tan Vern Tact.

"Sehubungan itu, pihak kami memohon pewartaan mengikut Seksyen 56 dan 61(2) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 untuk menyiarkan notis ini," katanya.

Menurut The Edge, Kee, 47, telah ditugaskan oleh CEO SRC International Nik Faisal Ariff Kamil untuk meletakkan deposit tunai ke akaun AmBank Najib Razak, dan juga telah dihubungi ahli perniagaan Low Taek Jho, atau Jho Low, untuk membantu memberikan layanan istimewa kepada Nawaf Obaid, saudara kepada Tarek Obaid dari PetroSaudi International.

Pada 11 Mei lalu, RM1.52 juta dirampas daripada akaun Kee.

Tan, 43, seorang pengarah eksekutif di Utama Banking Group Bhd (UBG) dan pengarah bukan eksekutif di Loh & Loh dan Putrajaya Perdana. Dua syarikat ini dikaitkan dengan Jho Low.

Sejumlah RM6.44 juta dalam akaun Tan dirampas pada tarikh sama, iaitu 11 Mei lalu.

Geh, 40, adalah sekutu rapat Jho Low dan pernah berkhidmat sebagai pengerusi Kelab Kebajikan 1Malaysia Pulau Pinang. Kelab itu menganjurkan makan malam dan mengagihkan sumbangan wang tunai kepada beberapa pertubuhan, termasuk NGO dan beberapa kumpulan media tempatan Cina, semasa pilihan raya umum 2013.

Pada 11 Mac lalu, sebanyak RM133,338 dirampas daripada akaunnya.

Saman pelucuthakan yang difailkan oleh Pejabat Peguam Negara pada 8 Mei melibatkan 18 orang responden, termasuk bekas perdana menteri Najib Razak, isterinya, Rosmah Mansor, dan anak-anak mereka, Riza Aziz, Nor Ashman, dan Nooryana Najwa.

"Semua kertas mahkamah telah disampaikan kepada responden mengikut kehendak Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Perolehan Akta Kegiatan Undang-Undang (AMLATFA) 2001," kata Fatnin kepada mahkamah semasa pengurusan kes.

"Bagaimanapun, responden 16, 17 dan 18 (Geh, Tan dan Kee) telah lari.”

Sehubungan itu, Fatnin membuat permohonan mengikut Seksyen 61 (2) akta itu untuk menyiarkan suatu notis untuk menggesa mana-mana pihak ketiga dengan kepentingan yang berminat dengan hartatanah dan barangan yang disita itu untuk menghadiri prosiding mahkamah dan menunjukkan sebab mengapa barangan tersebut tidak seharus dilucuthakkan.

"Responden yang hadir hari ini tidak mempunyai bantahan terhadap perkara ini, kami memerlukan masa (untuk menyediakan notis itu)," katanya.

Zaini kemudian bertanya peguam sama ada mereka ada bantahan, dan mereka menjawab tidak.

Antara peguam yang hadir ialah M Puravalen, yang mewakili responden ke-13, iaitu ibu Jho Low, Goh Gaik Ewe.

Semasa prosiding yang sama, peguam Najib, Muhammad Farhan Shafee mencadangkan supaya butiran barangan yang disita harus disertakan dengan gambar.

Farhan berkata ini akan memudahkan proses penyediaan afidavit, kerana ia akan mengelakkan kekeliruan dalam penyenaraian item.

[Baca berita penuh]

Sementara itu, Bernama melaporkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan pihak pendakwaan mewartakan notis kepada pihak ketiga yang mempunyai kepentingan ke atas ratusan beg tangan pelbagai jenama, wang tunai pelbagai mata wang asing, jam tangan dan 27 buah buah kereta yang dirampas dari Najib Razak, isterinya Rosmah Mansor, tiga anak mereka dan 13 individu serta syarikat.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan membenarkan permohonan pendakwaan mengikut Seksyen 56 dan 61(2) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001.

"Mahkamah memberi masa tiga bulan untuk pihak pendakwaan selaku pemohon melaksanakan proses pewartaan berkenaan. Sehubungan itu, mahkamah menetapkan 30 Ogos ini untuk pengurusan kes," katanya ketika pengurusan kes hari ini.

Pewartaan notis kepada pihak ketiga bermaksud pihak ketiga yang mempunyai kepentingan dan mahu menuntut harta yang dirampas daripada 18 responden itu harus hadir atau melalui peguam di hadapan Mahkamah Tinggi pada tarikh yang akan ditetapkan.

Terdahulu Timbalan Pendakwa Raya Fatnin Yusof memaklumkan responden Ke-16 hingga 18 iaitu Kee Kok Thiam, Tan Vern Tact dan Geh Choh Hun melarikan diri sehingga menyebabkan pihaknya tidak dapat menyerahkan kertas kausa kepada mereka.

"Sehubungan itu, pihak kami memohon pewartaan mengikut Seksyen 56 dan 61(2) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 untuk menyiarkan notis ini," katanya.

Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Saifuddin Hashim Musaimi ketika ditemui media berkata, pihaknya memerlukan masa untuk mewartakan notis itu.

"Kita memerlukan masa bagi menyediakan notis ini dan dihantar untuk didraf, disemak dan disahkan oleh hakim sebelum dihantar ke Percetakan Negara untuk diterbitkan dalam Warta Negara," katanya.

Pada 7 Mei lepas, Jabatan Peguam Negara menfailkan notis usul berhubung pelucutan hak terhadap ratusan beg tangan pelbagai jenama, wang tunai pelbagai mata wang asing, jam tangan dan 27 buah buah kereta yang dirampas daripada Najib, isterinya Datin Seri Rosmah Mansor, tiga anak mereka dan 13 individu serta syarikat.

Notis usul itu difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Jenayah, di sini, menamakan pendakwa raya sebagai pemohon dan 18 individu serta syarikat selaku responden-responden.

Dalam notis usul itu Pendakwa Raya memohon suatu perintah daripada Mahkamah Tinggi supaya disiarkan satu notis dalam warta di bawah Seksyen 61(2) Akta Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Daripada Aktiviti Haram 2001, bagi memanggil semua pihak ketiga yang menuntut apa-apa kepentingan dalam harta yang dirampas daripada semua responden untuk hadir atau melalui peguam di hadapan Mahkamah Tinggi pada tarikh yang akan ditetapkan.

Ini bagi pihak ketiga menunjukkan sebab mengapa harta-harta itu tidak harus dilucuthakkan kepada Kerajaan Malaysia.

Pendakwa Raya menamakan Najib sebagai responden pertama diikuti Rosmah, Riza Shahriz Abdul Aziz, Nor Ashman Razak Mohd Najib, Nooryana Najwa Mohd Najib, Mohd Kyizzad Mesran, Senijauhar Sdn Bhd, Aiman Ruslan, Yayasan Rakyat 1Malaysia, Yayasan Semesta, Yayasan Mustika Kasih, Rembulan Kembara Sdn Bhd, Goh Gaik Ewe, Ng Chong Hwa, Lim Hwee Bin, Kee Kok Thiam, Tan Vern Tact dan Geh Choh Hun sebagai responden kedua hingga ke-18.

Alasan permohonan itu adalah bahawa Pendakwa Raya bertindak mengikut kuasa-kuasa yang diberi di bawah Seksyen 56(1) dibaca bersama Seksyen 376 Kanun Tatacara Jenayah telah berpuas hati harta yang disita oleh pegawai penyiasat polis antara 17 Mei 2018 hingga 11 Mac 2019 adalah berhubung dengan pelakuan suatu kesalahan di bawah Seksyen 4(1) atau hasil daripada aktiviti haram melibatkan responden-responden.

Antara barangan yang disita itu ialah, 52 buah beg tangan pelbagai jenama, 10 utas jam tangan pelbagai jenama, wang tunai berjumlah RM537,000, Pound Sterling 2,700, Rupee Sri Lanka 2,870,000, wang lama Ringgit Malaysia RM187,750, Pound Sterling 320,500, Rupiah 13,177,00, US$100, Hryvnies (Ukraine) 376, Euro 20, France 50, South African 10 Rand, Singapore Dollar 40, Riyal 531, Phillipines Peso 740 dan Ringgit Malaysia 21,150 (wang baru) yang disita pada 17 Mei 2018.

Barangan lain yang disita pada tarikh sama (17 Mei 2018) ialah empat utas jam tangan pelbagai jenama, empat buah beg tangan pelbagai saiz dan jenama, 167 buah beg tangan pelbagai jenama dan 27 pasang kasut pelbagai jenama serta 40 buah beg tangan pelbagai jenama turut disita pada 11 Jun 2018.

Sebanyak 27 buah kereta jenis model Nissan Urvan turut disita pada 2 Ogos 2018.

Selain itu, wang berjumlah lebih RM18 juta dan apa-apa faedah ke atasnya turut disita dalam beberapa akaun di Bank Islam Malaysia Berhad, Al-Rajhi Bank Berhad, Malayan Banking Berhad, CIMB Bank Berhad, RHB Bank Berhad, Public Bank Berhad, AmBank Berhad dan Hong Leong Bank Berhad antara 16 Ogos 2018 dan 11 Mac 2019.

Turut dirampas satu unit hartanah di Mukim Bandar Tanjong Bungah, Pulau Pinang milik responden ke-13 pada 17 Jan tahun ini.

Pendakwa Raya juga memfailkan notis usul sama terhadap Obyu Holding Sdn Bhd selaku responden tunggal bagi memohon perintah supaya disiarkan notis di bawah seksyen sama bagi memanggil semua pihak ketiga yang menuntut harta yang disita daripada syarikat itu untuk menunjukkan sebab mengapa harta berkenaan tidak harus dilucuthakkan kepada Kerajaan Malaysia.

Antara yang disita pada 17 Mei 2018 ialah 11,990 unit barang kemas, jam tangan 401 utas dan 16 unit aksesori jam tangan, cermin mata 234 unit dan 306 beg tangan serta wang tunai berjumlah RM114,164,393.44 dalam pelbagai denominasi yang disita pada 31 Jan 2019.

Selain itu, sebuah hartanah di sebuah Daerah Kuala Lumpur turut disita pada 1 Nov 2018.

Lihat Komen