BERITA

Hari ke-12: EPU tolak permohonan pinjaman RM3.95b SRC

Hidir Reduan dan Hariz Mohd

2 Mei 2019, 12:53 pagi

Dikemaskini setahun lepas

A
+
A
-

Berdepan dengan hukuman penjara, sebatan dan denda Najib Razak sekali lagi akan hadir mendengar tuduhan dan keterangan saksi yang dibawa pihak pendakwaan hari ini.

Perbicaraan berprofil tinggi membabitkan bekas perdana menteri itu memasuki hari yang ke-12 hari ini.

Didengar hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Mohd Nazlan Mohd Ghazali, Najib menghadapi tujuh tuduhan salah guna kuasa, pecah amanah dan pengubahan wang haram membabitkan dana RM42 juta.

Teruskan mengikuti perbicaraan itu yang dibuat secara langsung oleh Malaysiakini di sini.

LANGSUNG

4.10 petang: Pendakwaan memanggil saksi ke-29, Amirul Ahmad, yang sebelum ini pernah berkhidmat sebagai naib presiden dalam Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan (KWAP).

Amirul memberi keterangan pada bulan Jun 2011, beliau telah menerima surat daripada SRC melalui orang atasannya di KWAP pada ketika itu.

Menurut saksi itu, surat berkenaan merupakan permohonan oleh SRC International untuk mendapatkan pinjaman RM3.95 bilion daripada KWAP.

Beliau memberitahu mahkamah bahawa surat itu ditandatangani oleh pengarah SRC International, Nik Faisal Ariff Kamil, dan ditujukan kepada Najib atas kapasitinya sebagai perdana menteri dan menteri kewangan ketika itu.

3.45 petang: Saksi, Dr Kamariah Noruddin, memberitahu mahkamah EPU tidak meluluskan permohonan SRC International Sdn Bhd bukan saja disebabkan ia belum ditubuhkan ketika itu (Ogos 2010).

Malah katanya jumlah dana yang diminta itu besar, iaitu bersamaan 7 peratus peruntukan belanjawan pembangunan Malaysia.

Bekas Timbalan Ketua Pengarah Unit Perancangan Ekonomi (EPU) di Jabatan Perdana Menteri itu berkata demikian semasa disoal timbalan pendakwa raya Mohd Ashraf Adrin Kamaril.

"Di EPU, kami ketika itu tidak boleh memberikan dana (RM3 bilion) kerana permohonannya (dimuatkan) dalam kertas cadangan setebal tiga halaman saja.

"Peruntukan untuk pembangunan seluruh negara setahun ialah sebanyak RM42 bilion.

"(Kalau) ambil RM3 bilion daripadanya, ia merupakan 7 peratus daripada keseluruhan peruntukan pembangunan negara.

"Kalau permohonan RM3 bilion itu diluluskan untuk diberi kepada sebuah syarikat yang belum ditubuhkan, ia akan menjadi satu kecuaian di pihak EPU," katanya.

Walaupun begitu, kata Kamariah, EPU mendapati masih ada sedikit merit dalam penubuhan SRC. Justeru katanya agensi itu membenarkan peruntukan sebanyak RM20 juta diluluskan.

12.35 tengah hari: Mahkamah berhenti rehat dan perbicaraan akan bersambung jam 2 petang nanti.

12.30 tengah hari: Seorang bekas Timbalan Ketua Pengarah Unit Perancangan Ekonomi (EPU) di JPM memberitahu makhamah agensi itu - pada 24 Ogos 2010 - menerima permohonan mendapatkan gerak sebanyak RM3 bilion bagi memulakan syarikat SRC International Sdn Bhd (SRC).

Disoal timbalan pendakwa raya Mohd Ashrof Adrin Kamaril, saksi ke-28 pendakwaan itu berkata dia mendapati sukar memproses permohonan tersebut kerana ia dianggap luar biasa.

Kata Dr Kamariah Noruddin ketika itu beliau bertugas sebagai pengarah bahagian tenaga EPU.

Katanya permohonan tersebut dibuat oleh 1MDB kepada Menteri Kewangan dan Perdana Menteri yang kemudian diajukan kepada EPU.

Menurut Kamariah surat permohonan tersebut ditandatangani ketua pegawai eksekutif 1MDB ketika itu, Shahrol Azral Ibrahim Halmi, dan dialamatkan kepada Najib.

SRC itu, katanya, dijelaskan sebagai syarikat keperluan khas yang ditubuhkan - antara lain - untuk mengekalkan sumber strategik, logisik dan pengeluaran negara.

Menurut saksi yang berusia 61 tahun itu beliau diarahkan oleh pegawai atasannya, Noriah Ahmad, untuk meneliti permohonan mendapatkan dana RM3 bilion berkenaan.

Katanya ketika itu Noriah juga menerima arahan daripada menteri di JPM ketika itu, Nor Mohamed Yakcop, supaya menimbangkan permohonan 1MDN yang diajukan oleh Najib.

Akhirnya kata Kamariah permohonan mendapatkan RM3 bilion itu ditolak dan hanya RM20 juta diluluskan sebagai geran permulaan.

Menurutnya JPM menyokong usaha 1MDB untuk mengendalikan hal-hal arang dan uranium bagi syarikat SCR itu kerana hal berkaitan gas sudah ditangani Petronas.

Perniagaan besi dan aluminium pula, katanya, disarankan agar dikekalkan di tangan pihak swasta.

11.40 pagi: Timbalan Ketua Akauntan Jabatan Perdana Menteri, Zarina Yusuf memberitahu mahkamah, Najib Razak dibayar RM18,000 semasa berkhidmat sebagai timbalan perdana menteri.

Gaji Najib, katanya, kemudian meningkat menjadi RM22,000 apabila dilantik sebagai perdana menteri mulai Mei 2009.

Memberikan keterangan sebagai saksi ke-27 pendakwaan Zarina berkata gaji RM22,000 itu diterima Najib sehingga April tahun lalu.

Menjawab soalan timbalan pendakwa raya Muhammad Izzat Fauzan, melalui gaji pada Mei 2018 pula Najib diberikan gaji bernilai RM6,627.09.

Izzat: Boleh beritahu kenapa berkurangan dari RM22,000 lebih pada bulan sebelumnya?

Zarina: Untuk bulan (tersebut) ia dibayar secara prorated kerana dari 1 hingga 9 Mei, masa ni Datuk Seri Najib memang sebagai PM sehingga 9 Mei (apabila PRU ke-14 diadakan).

Zarina juga memberitahu mahkamah Najib mendapat elaun khas kira-kira RM1 juta pada Mei 2018.

Izzat: Boleh beritahu berapa jumlah gaji Datuk Serni Najib pada Mei 2018?

Zarina: Jumlahnya ialah RM1,017,014.39

Izzat: Boleh beritahu kenapa tiba-tiba jadi sejuta?

Zarina: Untuk Mei 2018, sebanyak RM1 juta dibayar mengikut akta (undang-undang yang ada). Ini bayaran khas untuk Najib.

Zarina Yusuf

Izzat: Bayaran khas untuk apa?

Zarina: Saya tak begitu pasti bayaran apa, kerana bahagian kewangan yang sediakan. Tapi apa yang saya difahamkan ialah ia bayaran khas untuk PM dan bekas PM.

Menurut Zarina lagi bayaran berkenaan dimasukkan ke akaun Najib yang ada di Affin Bank bernombor 10040014008.

Kenyataan Zarina mengenai peruntukan kepada bekas perdana menteri itu dipercyai merujuk kepada Perkara 21 (1) Akta Ahli Parlimen (Saraan) 1980.

Mengikut peruntukan itu seseorang yang terhenti daripada memegang jawatan jawatan Perdana Menteri, berhak mendapat apa-apa elaun atas apa-apa terma dan syarat seperti ditetapkan oleh Jemaah Menteri dari semasa ke semasa.

10.30 pagi: Detik lucu dapat disaksikan seketika dalam perbicaraan kali ini apabila saksi ke-24 pendakwaan, Daman Huri Nor, memberikan keterangannya dengan begitu pantas sehingga memaksa pihak pendakwaan dan pembelaan meminta dia mengurangkan kelajuan percakapannya.

Daman Huri ialah setiausaha hal ehwal parlimen di Jabatan Perdana Menteri.

Semasa dia memberikan keterangan, salah seorang peguam bela Najib, Harvinderjit Singh, bangun dan meminta Daman Huri memperlahankan kelajuan kata-katanya.

"Tolong perlahan sebab kami cuba menulis (keterangan berkenaan), terima kasih," katanya sebelum duduk semula.

Daman Huri

Bagaimanapun tidak banyak perubahan yang dibuat Daman Huri dalam keterangan seterusnya.

Kali ini timbalan pendakwa raya Mohd Ashrof Adrin Kamaril pula bangkit dan memberikan nasihat sama, dan atas alasan yang sama.

Permintaan pihak pendakwaan itu juga tidak memberi kesan. Justeru ketua pasukan pembelaan Muhammad Shafee Abdullah pula bangkit dan dengan cermat mengingatkan saksi berkenaan supaya memperlahankan keterangannya.

Muhammad Shafee

"En Daman, biasanya anda nampak Yang Arif (hakim Mohd Nazlan) mendengar dulu keterangan kamu tetapi kami perlu menulisnya.

"Semasa En Daman memberi keterangan, tolong tengok tangan kami sebab kami mencatatnya," kata Shafee.

Akhirnya Daman Huri memperlahankan kelajuan percakapannya bagi menjelaskan beberapa lantikan dalam kerajaan persekutuan sehinggalah PRU ke-14 diadakan pada Mei tahun lalu.

10.23 pagi: Najib memasuki kandang tertuduh untuk membolehkan perbicaraan bermula di depan hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

10.08 pagi: Najib Razak memasuki mahkamah. Beliau menggunakan kesempatan masa yang ada sebelum perbicaraan bermula untuk bersalaman dengan seorang anggota polis yang bertugas di situ.

Sebelum itu beliau hadir di mahkamah lain yang tidak jauh dari situ untuk mendengar permohonan pendakwaan berhubung kes 1MDB.

Di depan hakim Collin Lawrence Sequerah pihak pendakwaan meminta perbicaraan mengenai tuduhan ke atas Najib berkaitan syarikat pelaburan milik penuh kerajaan, 1MDB, ditunda agar ia tidak bertembung dengan kes SRC yang didengar di depan hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

9 pagi: Najib Razak kelihatan tiba di pekarangan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur.

Tidak seperti selalu, hari ini ada 40 orang penyokong menunggu beliau di depan pintu masuk bangunan tersebut.

Kumpulan terbabit mendakwa datang dari Pekan untuk memberi sokongan kepada anggota parlimen mereka.

Ringkasan kes Najib berhubung dana SRC RM42 juta

Najib Razak berdepan 7 tuduhan berkaitan dana RM42 juta melibatkan SRC International, bekas anak syarikat 1MDB

  • 1 tuduhan salah guna kuasa
  • 3 tuduhan pecah amanah
  • 3 tuduhan pengubahan wang haram
  • Klik untuk perincian lanjut hakim, pasukan pendakwaan dan pembelaan

 

Mengikut jadual perbicaraan hari ini akan bermula dengan Pengurus Unit Pusat Rentas Ambank, Wedani Senen, menyambung keterangannya dalam sesi soal balas peguam bela.

Rentas adalah kependekan kepada Perpindahan Elektronik Masa Nyata Dana dan Sekuriti.

Kelmarin (30 Apr) Wedani mengesahkan dana sebanyak RM4 bilion dipindahkan dari Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan (KWAP) ke akaun SRC International Sdn Bhd (SRC) di Ambank cawangan Jalan Raja Chulan, KL.

Dana itu dipindahkan pada dua tarikh berbeza, masing-masing pada Ogos 2011 dan Mac 2012.

Untuk rekod KWAP ditubuhkan sebagai sebuah badan yang diberi tanggungjawab menguruskan dana untuk manfaat pencen bekas kakitangan kerajaan. ​

Kata Wedani, berdasarkan dokumen Rentas, sejumlah RM2 bilion wan KWAP dipindahkan ke akaun SRC pada 29 Ogos 2011 melalui empat transaksi.

Bagi RM2 bilion lagi was dibawa ke akaun sama pada 28 Mac 2012. Kali ini ia dibuat melalui transaksi tunggal.

Kelmarin juga Mohd Nazlan membenarkan permohonan pendakwaan untuk memulakan perbicaraan pada jam 9.30 pagi bagi membolehkan permohonan mereka - di mahkamah lain - diputuskan.

Ia membabitkan permohonan pasukan pendakwaan untuk menunda perbicaraan Najib dalam kes 1MDB agar ia tidak bertembung dengan prosing yang sedang berlangsung.

Collin Lawrence Sequerah

Keputusan mengenainya akan dibuat hakim Collin Lawrence Sequerah yang mendengar permohonan tersebut di satu lagi mahkamah tinggi Kuala Lumpur.

Sebelum ini perbicaraan Najib untuk kes 1MDB ditetapkan bermula pada 14 Mei.

Perbicaraan sebelum ini turut didedahkan bagaimana salah seorang orang yang dikaitkan rapat dengan Najib, Habibul Rahman Kadir Shah, menerima RM2.5 juta daripada bekas perdana menteri itu untuk menjalankan risikan mengenai keadaan politik semasa.

Menurut saksi pendakwaan ke-23 itu wang tersebut adalah untuk "operasi pertahanan politik."

Peguam Negara Tommy Thomas mengetuai pasukan pendakwaan yang turut disertai 12 timbalan pendakwa raya membabitkan Sulaiman Abdullah, V Sithambaram, Manoj Kurup, Ishak Mohd Yusoff, Donald Joseph Franklin, Suhaimi Ibrahim, Muhammad Saifuddin Hashim Musaimi, Sulaiman Kho Kheng Fuei, Budiman Lutfi Mohamed, Mohd Ashrof Adrin Kamaril dan Muhammad Izzat Fauzan.

Najib pula dibela 13 peguam diketuai Muhammad Shafee Abdullah.

Peguam lain yang membela bekas presiden Umno itu Mohd Yusof Zainal Abiden, Harvinderjit Singh, Kamarul Hisham Kamaruddin, Chong Loong Men, Devanandan S Subramaniam, Farhan Read, Wan Aizuddin Wan Mohammed, Rahmat Hazlan, Muhammad Farhan Shafee, Tiara Katrina Fuad, Nur Syahirah Hanapiah, dan Zahria Eleena Redza.