malaysiakini logo
story-image
story-image
mk-logo
Berita
Najib beri RM240k untuk Malaysian Digest - Saksi

KES NAJIB | Portal berita Malaysian Digest menerima bayaran dalam bentuk cek berjumlah RM240,000 daripada Najib Razak yang ketika itu merupakan perdana menteri pada 2015, kata saksi pendakwaan ke-16 Onn Hafiz Ghazi.

Saksi memberitahu hal ini kepada Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur semasa sesi pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwaraya (DPP) Muhammad Saifuddin Hashim Musaim.

Hafiz, yang memiliki saham portal itu melalui Vital Spire Sdn Bhd, mengesahkan menerima cek berkenaan daripada Najib pada 30 Jan 2015, untuk melancarkan laman berita tersebut.

Ketika pemeriksaan utama oleh Saifuddin, Hafiz berkata portal berkenaan membuat liputan berita tempatan dan antarabangsa antara lain merangkumi isu politik, hiburan dan sukan.

Saifuddin: Siapa arah lancarkan portal itu?

Hafiz: Atas arahan Najib. Saya jumpa dia sendiri di Pejabat Perdana Menteri ketika itu. Saya dapat cek daripada dia. Dia tandatangan cek itu depan saya.

Hafiz yang juga Adun Layang-layang merupakan anak saudara bekas naib presiden Umno Hishammuddin Hussein memberi keterangan dalam kes perbicaraan Najib Razak yang berhadapan pertuduhan jenayah pecah amanah dan pengubahan wang haram berkaitan SRC International, bekas anak syarikat 1MDB.

RM238k untuk FB Ah Jib Gor, Chinese Weekly

Sementara itu, saksi ke-17 pendakwaan, Wong Nai Chee memberitahu mahkamah Najib memberikannya cek Amislamic berjumlah RM238,914 pada 12 Februari 2015.

Menurut Wong, cek berkenaan adalah bagi pemimpin komuniti, Lim Soon Peng membayar dua pihak lain.

Wong, yang berkhidmat sebagai setiausaha politik Najib dari 2011 hingga Mei tahun lalu, memberitahu DPP Saifuddin bahawa cek berkenaan adalah untuk membayar AD Network dan Akademi Kewartawanan & Informasi Taima.

"Bayaran itu adalah untuk yuran pentadbiran Facebook Ah Jib Gor (oleh AD Network), dan penerbitan Chinese Weekly, nama penerbitan itu," kata Wong.

Katanya, Lim merupakan seorang yang amanah dan objektif Chinese Weekly adalah untuk memberi memberi makluman kepada pembaca Cina.

DPP: Anda kata bayaran itu untuk AD Network dan Akademi Kewartawanan & Informasi Taima. Adakah mereka ada mengadu tidak bebas (kerana menerima dana)?

Wong: Tak ada.


Ringkasan kes Najib berhubung dana SRC RM42 juta

Najib Razak berdepan 7 tuduhan berkaitan dana RM42 juta melibatkan SRC International, bekas anak syarikat 1MDB

  • 1 tuduhan salah guna kuasa
  • 3 tuduhan pecah amanah
  • 3 tuduhan pengubahan wang haram

 

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen