BERITA

'Jika 1MDB memang masalah, tangkap dan dakwalah Najib'

Zikri Kamarulzaman

4 Apr 2019, 2:02 pagi

Dikemaskini setahun lepas

A
+
A
-

PRK RANTAU | Calon BN Mohamad Hasan mempersoal mengapa bekas perdana menteri Najib Razak belum ditangkap jika skandal 1MDB benar-benar merupakan satu masalah.

Pemangku presiden Umno itu berkata pada hari sama perbicaraan SRC International - dahulunya subsidiari 1MDB - terhadap Najib bermula di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Katanya, kerajaan Pakatan Harapan (PH) tiada hala tuju dalam pentadbiran dan hanya membangkitkan isu 1MDB.

"(PH) tiada hala tuju. Di Parlimen, asyik-asyik 1MDB.

"Kalau betul 1MDB bermasalah, dakwalah Najib. Kamu kata dulu kertas pertuduhan dah siap, cuma belum tangkap. Sekarang kenapa tak tangkap?

"Bukan saya nak Najib ditangkap. Tetapi ini semua penipuan, semua fitnah dan penipuan semata," katanya kepada 400 hadirin di Felda Sendayan malam tadi.

Najib telah dihadapkan dengan 42 pertuduhan pengubahan wang haram, pecah amanah jenayah dan salah guna kuasa.

Sejumlah 25 daripadanya berkenaan 1MDB, enam berkenaan penyelesaian syarikat itu dengan syarikat Abu Dhabi International Petroleum Investment Co (IPIC) dan satu berkaitan dakwaan pindaan laporan Jabatan Audit Negara berhubung 1MDB.

Najib juga telah ditahan beberapa kali oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kes 1MDB.

Semalam, tujuh pertuduhan terhadap Najib berkenaan SRC International bermula di Mahkamah Tinggi.

Mohamad bagaimanapun maklum berkenaan perbicaraan itu ketika beliau sekali lagi bercakap tentang Najib di akhir ceramahnya.

"Najib akan datang ke Rantau, khususnya Sendayan...Dia dikatakan melakukan kesalahan. Dia banyak berjasa kepada kita, jangan lupa jasa dia. Kes mahkamahnya itu Najib punya hal," katanya lagi.

Najib dijadual menyertai kempen BN malam esok.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.