Pengiklanan

  Rosmah Mansor sekali lagi akan ke SPRM minggu depan


  (Dikemaskini )

  Rosmah Mansor, isteri kepada bekas perdana menteri Najib Razak, dijangka akan sekali lagi ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya pada Isnin depan.

  Menurut sumber, ini berkaitan dengan siasatan berhubung projek hibrid tenaga solar untuk sekolah-sekolah luar bandar di Sarawak.

  Pada 15 Nov tahun lalu, Rosmah mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur atas dua pertuduhan meminta rasuah wang tunai RM187.5 juta dan menerima rasuah RM1.5 juta berhubung projek pembekalan dan pemasangan tenaga solar di 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

  Mengikut kertas pertuduhan, jumlah RM187.5 juta itu adalah bersamaan dengan 15 peratus daripada jumlah nilai projek tetapi pendakwa menuduh Rosmah hanya menerima sebahagian kecil daripada jumlah yang diminta.

  "SPRM sedang menyiasatnya sekali lagi untuk projek yang sama tetapi mengenai isu yang berlainan," kata sumber itu kepada Malaysiakini.

  Disoal apakah SPRM akan merakamkan kenyataan daripada individu lain juga, dia berkata: "Setakat ini, hanya Rosmah."

  Pada 15 Nov tahun lalu, Rizal Mansor, 44, bekas pegawai khas Najib dikenakan empat pertuduhan meminta dan menerima rasuah untuk dirinya dan Rosmah berjumlah RM5.5 juta berhubung projek sama.

  Projek solar itu adalah untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak dan dianugerahkan oleh Kementerian Pendidikan melalui rundingan terus. Menteri Pendidikan pada masa itu ialah Mahdzir Khalid.

  Pada 4 Oktober lalu, Rosmah didakwa dengan 17 pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan lebih RM7 juta.

  Laporan Berkaitan

  Laporan Berkaitan

  Laporan Berkaitan

  Laporan Berkaitan

  Laporan Berkaitan

  Tukar kepada versi desktop untuk bacaan lebih baik.

  Tukar sekarang Tidak, terima kasih