BERITA

Bersatu lebar sayap ke Sabah: PKR negeri serah pada Shafie, Dr M

17 2月 2019, 3:42 凌晨

Dikemaskini setahun lepas

A
+
A
-

Pengerusi PKR Sabah Christina Liew terkejut dengan keputusan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) ingin mengembangkan sayapnya ke negeri ini.

Menurut beliau ini kerana ada persefahaman antara Perdana Menteri yang juga Pengerusi Bersatu Dr Mahathir Mohamad dan Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan) Mohd Shafie Apdal ketika Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

"Pada PRU Ke-14 lepas, mereka (Bersatu) tidak datang ke Sabah atas persefahaman menyerahkan kepada Warisan bersama PKR dan DAP.

"Tiba-tiba sekarang mahu datang ke negeri ini dan bekas ahli Umno termasuk wakil rakyat akan menyertai Bersatu," katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri jamuan makan malam bersempena sambutan Hari Tenggiling Sedunia di Kota Kinabalu, malam tadi,

Liew, yang juga timbalan ketua menteri Sabah, bagaimanapun menyerahkan urusan lanjut keputusan itu kepada Mohd Shafie dan Dr Mahathir.

Liew berkata yang pasti Mohd Shafie memimpin kerajaan negeri dengan baik dalam mengukuhkan kewangan untuk melaksanakan pembangunan negeri ini.

"Ia menerusi pakatan baik kerajaan negeri diterajui Warisan bersama bersama PKR, DAP dan Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (Upko)," katanya.

Beliau berkata majoriti rakyat Sabah juga memberi sokongan terhadap kepimpinan Mohd Shafie.

Pada Jumaat lepas, Dr Mahathir menyatakan Bersatu bersetuju untuk menubuhkan cawangannya di Sabah bagi membolehkan bekas anggota Umno Sabah menyertainya.

Beliau berkata keputusan itu dibuat selepas anggota Umno Sabah yang bertindak keluar parti tidak mahu menyertai Parti Warisan Sabah (Warisan) yang merupakan sekutu Pakatan Harapan.

- Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.