BERITA

PM: Putera Mahkota Saudi tunda lawat Malaysia

16 Feb 2019, 7:43 pagi

Dikemaskini setahun lepas

A
+
A
-

Kerajaan Malaysia telah dimaklumkan mengenai penangguhan lawatan Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman ke Malaysia yang dijadualkan esok, namun tiada sebab diberikan, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

“Saya tidak tahu sebab apa, cuma dia beritahu dia tidak hadir, itu sahaja maklumat saya dapat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menyampaikan ucap utama dalam Pesta Demokrasi Kuala Lumpur 2019 anjuran Gerakan Pembaharuan Untuk Asia Tenggara (FORSEA) di Kuala Lumpur, hari ini.

Turut turut hadir, Menteri Pertahanan Mohamad Sabu dan Menteri Besar Selangor Amirudin Shari.

Sebelum ini, menurut Wisma Putra, Menteri Luar Saifuddin Abdullah telah menghubungi rakan sejawatannya dari Arab Saudi Adel al Jubeir mengenai penangguhan lawatan itu.

Agensi berita asing melaporkan Mohammed yang merupakan Pengerusi Majlis Hal Ehwal Ekonomi dan Pembangunan Arab Saudi sedang dalam rangka lawatan ke beberapa negara Asia bermula dengan lawatan ke Pakistan minggu ini.

Menurut laporan itu, dari Islamabad, Putera Mahkota Arab Saudi dijadual tiba di Kuala Lumpur pada Ahad untuk lawatan rasmi dua hari sebelum meneruskan lawatan ke Indonesia pada Isnin dan selepas itu ke India.

Lawatan Mohammed ke Malaysia adalah yang pertama selepas beliau dilantik sebagai Putera Mahkota Arab Saudi pada Jun 2017.

- Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.