malaysiakini logo
story-image
mk-logo
Berita
Bahtera Umno dah bocor, PAS nak gabung payah - Hadi
Diterbitkan:  Dec 25, 2018 12:21 PM
Dikemaskini: 4:27 AM
ADS

PAS tidak akan bergabung dengan Umno kerana parti itu ibarat bahtera yang telah bocor, kata presidennya Abdul Hadi Awang.

"Umno sekarang mengalami kebocoran bahtera. Kaedah kita orang pergi laut, kalau bahtera bocor kita pergi dekat, bahtera kita pun boleh tenggelam sama.

"Nak gabung dengan parti bocor ini satu benda yang sulit dan payah," kata anggota parlimen Marang itu.

Abdul Hadi berkata demikian dalam sesi soal jawab bersama warga Malaysia pada program "An Evening With Tuan Guru Abdul Hadi Awang" di Dublin, Ireland, kelmarin, lapor Harakahdaily.

Bagaimanapun menurut Hadi, Umno tidak boleh dikatakan telah 'berkubur' kerana parti itu masih mempunyai penyokongnya tersendiri.

"Dan Umno ini ada penyakit dan masalah dia. Adapun mengata Umno (berkubur) di alam barzakh, maka tidak mudah. Parti Komunis yang diharamkan pun masih ada. Parti Hitler masih ada pengikut. Syaitan pun ada pengikut.

"Tuhan jadikan tak mati syaitan selagi tak berlaku kiamat. Bukan saya kata dia (Umno) syaitan, tidak. (Tetapi) Kita nak matikan kefahaman ini tidak mudah, akan ada warisan dia," jelas beliau.

Hubungan politik antara PAS dan Umno telah diperkatakan sejak sebelum pilihan raya umum ke-14 (PRU14) lagi.

Hubungan itu diteruskan di bawah presiden Umno yang baru, Ahmad Zahid Hamidi apabila kedua-dua parti itu bekerjasama dalam menghadapi tiga pilihan raya kecil di DUN Sungai Kandis, DUN Seri Setia dan parlimen Port Dickson.

Mereka kemudian bergabung tenaga dalam menghimpunkan puluhan ribu penyokong bagi membantah Konsyensen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (Icerd) awal bulan ini.

Bagaimanapun kerjasama antara kedua-dua parti tidak dilakukan secara rasmi dan para pemimpinnya juga mempunyai tanggapan berbeza mengenainya.

Timbalan presiden Umno, Mohamad Hassan sebelum ini menegaskan Umno dan PAS tidak akan bergabung menjadi sebuah parti.

Sebaliknya beliau berkata kedua-dua parti itu hanya menjalinkan kerjasama dan persefahaman sebagai blok pembangkang dalam isu membabitkan kepentingan rakyat.Baca: Kerjasama PAS, Umno: Jangan tunggu lama-lama, kata Mokhtar

Baca: Annuar: PAS- Umno gabung tenaga bukan gabung parti 

Baca: PAS: Kerjasama dengan Umno perlu nilai reaksi penyokong


Sementara itu, Abdul Hadi berkata PAS akan mendukung mana-mana gabungan yang mendominasikan orang Islam dalam pemerintahan negara.

Katanya, adalah tidak wajar bagi negara yang terdiri daripada 65 peratus orang Islam, tetapi pemerintahannya didominasi oleh bukan Islam.

"Islam adalah syarat kaum yang mendominasi, ini sangat penting. Kerana pemimpin dipatuhi, mesti didukung oleh kaum yang paling kuat dalam kalangan orang Islam," katanya.

Lihat Komen