BERITA

Kematian dalam tahanan: Di sebalik statistik

Wartawan Malaysiakini

5 Mar 2018, 4:41 am

Dikemaskini 2 tahun lepas

A
+
A
-

LAPORAN KHAS | S Balamurugan, P Karuna Nithi, N Dharmendran - berikut adalah beberapa nama yang dilaporkan menghembuskan nafas terakhir dalam tahanan polis sebelum sempat dibicarakan di mahkamah.

Tanggapan stereotaip menyatakan masyarakat India sebagai paling banyak menjadi mangsa ketika dalam tahanan polis.

Analisis Malaysiakini berdasarkan data yang dikumpul Suara Rakyat Malaysia (Suaram) menunjukkan majoriti kes kematian dalam tahanan yang dilaporkan media dan kepada NGO hak asasi manusia itu adalah daripada kaum India.


Baca: Apa yang anda perlu lakukan jika ditahan polis


Analisis sama bagaimanapun mendapati banyak kes kematian dalam tahanan yang tidak dilaporkan dalam media, terutama yang melibatkan kaum Melayu.

Secara keseluruhan, terdapat 257 kes antara 2002 hingga 2016, menurut statistik rasmi yang diberikan Kementerian Dalam Negeri dalam jawapan parlimen bertarikh 28 Mac 2017.

 

Namun menurut Suaram, mereka hanya menerima 62 laporan berkaitan kes itu yang kesemuanya dilaporkan media.

Ini bermakna orang awam hanya mengetahui satu per empat kes kematian dalam tahanan polis. Bakinya berlalu begitu sahaja.

Sebab kurangnya laporan

Ada banyak faktor kurangnya laporan tentang kes ini.

Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) Jerald Joseph berkata Suhakam dan Suaram biasanya menerima laporan apabila keluarga tahanan pergi ke media atau kepada mereka sendiri.

Salah satu sebab kurangnya laporan adalah mangsa tiada keluarga yang boleh dihubungi. "Ada di kalangan mereka yang sebatang kara...jika tiada siapa yang boleh menjadi suara, siapa yang akan memeriksa (kematian mangsa)?" katanya.

Beliau berkata ramai yang tidak tahu apa yang boleh dilakukan untuk terus menyiasat kematian dalam tahanan dan pihak mana yang boleh dihubungi untuk mendapatkan bantuan.

"Ada yang tidak tahu kewujudan Suhakam, Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC), Suaram dan NGO lain," katanya lagi.

Artikel ini sebahagian daripada laporan khas Malaysiakini berkaitan kematian dalam tahanan polis. Untuk membaca artikel penuh, klik sini.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.