malaysiakini logo
story-image
ADS

Seorang pembantu warden sebuah madrasah tahfiz yang ditahan reman sejak 23 April lepas bagi membantu siasatan kes pukul pelajar berusia 11 tahun, dibebaskan dengan jaminan bon mahkamah hari ini.

Hakim Mahkamah Sesyen Kota Tinggi, Salawati Djambari, membenarkan permohonan polis untuk membebaskan suspek lelaki berusia 29 tahun mengikut Seksyen 118 Kanun Tatacara Jenayah dengan jaminan bon sebanyak RM20,000.

Terdahulu, suspek yang berbaju lokap berwarna jingga tiba di Mahkamah Majistret Kota Tinggi pada jam 12.15 tengah hari dengan diiringi dua anggota polis sebelum dibawa masuk ke bilik pendaftar mahkamah kira-kira setengah jam kemudian.

Dia kemudian dibebaskan 15 minit selepas itu.

Pada mulanya, mahkamah majistret membenarkan suspek ditahan reman empat hari pada 23 April lepas bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 31(1) Akta Kanak-Kanak 2010.

Tempoh reman tersebut dilanjutkan tiga hari lagi pada 27 April lalu.

Kisah pelajar berkenaan, Mohamad Thaqif Amin Mohd Gaddafi, yang dimasukkan ke Hospital Sultan Ismail (HSI) Johor Bahru pada 19 April lepas menjadi tular di media sosial selepas dilapor mengalami kecederaan pada bahagian kaki dipercayai akibat dipukul pembantu warden madrasahnya.

Selepas kedua-dua kakinya dipotong akibat gangren pada 22 April lepas, tangan kanan Mohamad Thaqif Amin pula dijangkiti kuman akibat darah beku dan dijadual dipotong dari jari hingga bawah siku.

Namun, pembedahan ditangguhkan kerana jantung pelajar itu dilaporkan tidak stabil.

Bagaimanapun, pelajar itu meninggal dunia pada 26 April lalu.

Pembantu warden itu ditahan di rumahnya di Felda Lok Heng Barat pada 22 April selepas ibu mangsa membuat laporan polis.

Polis kemudian mengklasifikasikan kes kematian pelajar madrasah tahiz swasta di Kota Tinggi itu sebagai kes bunuh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

- Bernama

Lihat Komen