BERITA

'Bapa curi baju sekolah anak tak layak dapat bantuan JKM'

Bernama

20 12月 2016, 2:52 下午

Dikemaskini 4 tahun lepas

A
+
A
-

Seorang bapa yang ditahan selepas didapati mencuri pelbagai barangan termasuk keperluan persekolahan di sebuah pasar raya di Johor Bahru semalam tidak layak sebagai penerima bantuan Jabatan Kebajikan
Masyarakat (JKM).

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata pegawai kementerian yang membuat semakan mendapati lelaki itu mempunyai pendapatan dan bekemampuan.

"Pihak kami (kementerian) akan memberi bantuan dari segi kaunseling
kepadanya," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan kelengkapan sekolah 'Kembali Ke Sekolah' di Putrajaya hari ini.

Menurut Rohani, anak sulung lelaki itu juga baru berusia tiga tahun dan
tiada keperluan untuknya mendapatkan baju sekolah.

Lelaki itu yang bekerja sebagai tukang masak di sebuah jabatan kerajaan
selama 13 tahun telah ditahan selepas didapati mencuri pelbagai barangan bernilai RM415.06 di pusat beli-belah itu.

Lelaki itu telah dibebaskan dengan jaminan polis, namun siasatan masih
diteruskan di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan kerana mencuri dalam bangunan.

Laman media sosial semalam hangat dengan perdebatan netizen yang mempersoal mengenai bantuan yang sepatutnya dihulurkan kepada lelaki sehingga terpaksa untuk mencuri.

Terdahulu, Rohani menyampaikan kelengkapan persekolahan kepada 500 kanak-kanak dari Rumah Kanak-Kanak (RKK) Rembau dan RKK Tengku Budriah yang disumbangkan oleh Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK).

Katanya JKM mempunyai 13 RKK di seluruh negara yang merupakan institusi tempat selamat bagi tujuan pemeliharaan dan perlindungan kepada kanak-kanak yang kurang bernasib baik. -Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Komen