BERITA

PPIM: Kenapa mufti pun pakai sutera?

Ahmad Fadli KC

20 Feb 2014, 4:38 am

Dikemaskini 7 tahun lepas

A
+
A
-

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) agar bersuara tentang hukum pemakaian batik sutera tulen di kalangan lelaki.

"Yang pakai pula bukan tak ada ilmu agama, tok-tok mufti pun pakai," kata Aktivis PPIM, Sheikh Abd Kareem S Khadaied yang enggan menamakan mufti yang dimaksudkan atas alasan enggan mengaibkan orang lain.

Menurutnya, Majlis Fatwa Kebangsaan pernah memutuskan haram baju sutera untuk lelaki tetapi ia didakwa tidak diendahkan, termasuk mufti sendiri.

"Ada perbincangan majlis fatwa yang mengesahkan ia haram untuk baju tetapi tali leher sutera boleh... dari segi hukum (ia) jelas.

"Saya mula buat kenyataan media (tentang perkara ini) pada tahun 1996 dan saya mula maklumkan Jakim pada tahun 1997.

"Saya telah beritahu ketua pengarah Jakim sendiri, " katanya dalam sidang media pagi tadi.

"Kita terpanggil untuk buat sidang akhbar ini kerana kita nampak para alim ulama dan ada antara mereka yg pakai dan sembahyang dengannya.

"Ada juga yang menyatakan kain ini tak mungkin sutera kerana kalau ia sutera ia mahal," tambahnya.

Menurutnya lagi, sidang media hari ini juga diadakan kerana beliau mahu masyarakat sedar bahawa batik sutera lelaki yang selama ini disangkakan sutera campuran, kebanyakannya adalah sutera tulen.

"Soalannya ramai orang tak tahu, batik sutera itu sutera tulen, ramai orang percaya ia bukan sutera tulen.

"Jadi kita di sini nak mengatakan ia sutera tulen.

"Kita nak maklum pada masyarakat supaya masyarakat sedar," katanya.

Selain itu, beliau turut menggesa Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia mencari kain alternatif untuk mengganti sutera tulen yang digunakan untuk melukis batik lelaki.

"(Kedua) kita cadang supaya Perbadanan Kraftangan wujudkan alternatif kain.

"Ketiga, kita minta supaya ada labelling (pelabelan), "Ini seratus peratus sutera" supaya masyarakat tahu," katanya.

 "Saya ahli dalam kain"

Beliau yang sebelum ini aktif dalam industri batik dan turut mereka corak batik, telah bersara daripada perniagaan batiknya yang menggunakan jenama 'Khadani' dua tahun lalu.

Namun kini beliau tetap masih aktif sebagai anggota Majlis Batik Dunia.

"Dulu masa saya masih lagi dalam industri kita akan kata ini sutera tulen, tapi dia (pembeli) nak beli juga.

"Kita susah juga nak kata kita tak mahu jual pada dia, dia orang Islam," katanya yang turut mengadakan demonstrasi membakar sutera bagi mengenal pasti ketulenan sutera.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.